Overslaan en naar de inhoud gaan

Clubrit - hoe werkt het?

Zoals jullie zien organiseren we aardig wat clubritten. Hoe gaat dat nu in zijn werk?

Bij een individuele clubrit is dat simpel, wij zetten een paar dagen van tevoren de gpx voor de rit hier op de website, je download die, zet m op je GPS (hoe, dat is nog een onderwerp voor een ander artikel), je spreekt af met een aantal Guzzi vrienden en je vertrekt. Of je met een volle of lege nafttank vertrekt, of je alleen rijdt of in een groep, dat is geheel je eigen keuze. Je stopt waar je wilt, je tankt waar je wilt. En je doet er zo lang over als je wilt.

Bij een begeleide clubrit werkt dat iets anders. Wij zetten ook een paar dagen van tevoren de gpx op de website, maar dat is meer ter info. Het staat je vrij om de gpx op je GPS te zetten. Maar hier hebben we een voorrijder (meestal ook degene die de route gemaakt heeft) en die volgen wij. Als de voorrijder van zijn eigen route afwijkt heeft dat meestal te maken met onverwachte wegomleidingen (lees kermissen, jaarmarkten, brocantemarkten, enz.) of wegenwerken die pas kort voor de rit aangevangen zijn.

Zoals de naam al doet vermoeden wordt de rit gereden onder begleiding. Die begeleiding betaat uit onze wegkapiteins. Zij zetten waar toegestaan kruispunten en wegen van rechts af zodat wij niet hoeven te wachten, en onze groep niet in diverse kleine groepjes uiteenvalt. We rijden deze ritten ook in baksteensverband (of geschrankt). Dit stukje van de Gentse politie legt het rijden in groep heel goed uit. Houd goed afstand van je voorganger, maar zorg ervoor dat er geen grote gaten vallen. Dit heeft tot gevolg dat de wegkapiteins onnodig lang kruispunten moeten afzetten en daarbij te maken gaan krijgen met ongeduldige en soms zelfs agressieve bestuurders, en automobilisten maken soms van de gelegenheid gebruik om zich, als het gat groot genoeg is, tussen de groep te voegen. Wegen van links en wegen van rechts die voorrang moeten verlenen worden normaal niet afgezet door de wegkapiteins. Daar rekenen we er op dat de groep als een gesloten groep blijft rijden.

Maar ook bij begeleide clubritten blijft eigen verantwoordelijkheid bovenaan staan. Neem geen voorrang omdat je in een groep rijdt tenzij de kruising/zijweg door een wegkapitein beveiligd is. En ook al staat er een wegkapitein, blijf opletten! Er zijn medeweggebruikers die pogingen ondernemen om langs een wegkapitein te rijden. En dan is het beter om een ongeval te voorkomen. Ten laatste, je bent en blijft verantwoordelijk voor je eigen gedrag, je houdt je aan de wegcode, zorgt dat je moto in orde is.

Nu, de begeleide clubrit verschilt in nog een aantal dingen van de individuele rit:

  • We vertrekken ergens waar we vanaf 11 uur al een kop koffie kunnen drinken, of een lichte lunch. 
  • Het vertrek van de rit zelf is altijd om 13:00 stipt
  • We vertrekken met een goed gevulde naftbak. De ritten zijn zo'n 120km, maar kunnen door omleidingen iets langer worden)
  • We stoppen onderweg niet om regenkleding aan te trekken.
  • Halverwege pakken we een 3 kwartier tot een uur pauze bij een horeca gelegenheid (tijd om de andere guzzisten te leren kennen, of wat bij te praten onder het genot van een goede tas koffie en eventueel een late lunch)
  • Aan het einde stoppen we weer bij een horecagelegenheid.

P.S. Hieronder kun je zoeken naar een clubrit, geef bijvoorbeeld een naam in, of het jaartal.

Alle clubritten

Zoek in Ritnaam

2023 - Winterrit

26-02-2023 13:00
We vertrekken in Hamont richting 't Lo en omdat het de winterrit is, rijden we langs de Winter. Om ons terug op te warmen, gaan we effe langs de Congo ;-) , dan weer effe door de bossen klossen richting Nederland, dan weer een stukje België, dan weer Nederland via Borkel en Schaft en Luyksgestel. n Lommel opnieuw de grens over - het lijkt wel een smokkelroute -, dan ons terug nog effe opwarmen in de Sahara (natuurgebied in Lommel) langs de Vossemeren en de buitenkant van de Grote Heide naar Achel......

2023 - Openingsrit

12-03-2023 13:00

De openingsrit zondag 12 maart 2023

We starten en eindigen deze rit in de groene gemeente Bertem in de Provincie Vlaams-Brabant, zeer makkelijk bereikbaar via de E40 Brussel – Leuven of voor de mensen uit het Oosten de E40 Leuven – Brussel.    

2023 - Heen & Gouw Terug

26-03-2023 13:00
We vertekken uit Vichte aan een typisch bruin café aan de poort van het kasteel van Vichte om drie provincies aan te doen, namelijk West- en Oost-Vlaanderen en Hainaut (Henegouwen dus). Via kleine wegen en glooiende landschappen komen we aan in een brouwerij, waar we een drankje, een pannenkoek of een ijsje kunnen nuttigen. Nadien rijden we terug over de Kluisberg naar onze vertrekplaats. In Vichte op 500 meter van de vertrekplaats is trouwens een Gabriels tankstation. Er zijn ook een frituur en een bakker in de omgeving van het café. Tot dan! - Peter

2023 - Lichtjes van de Schelde

16-04-2023 13:00
Een afwisselende rit van zo’n 113 km met vertrek aan de rand van de vestingstad Hulst (Nederland), een pauze te Kruibeke en aankomst omstreeks 17.15 uur te Sint–Amands/Mariekerke. Een rit tussen de polders van Saeftinghe, langsheen beekjes, plassen, kerncentrales Doel, Waaslandhaven met z’n sluizen en containerterminals, chemiezone van Zwijndrecht. Een vluchtige passage van de Oosterweelwerken Linkeroever, ‘t strand van Sint-Anneke, zicht op de skyline van ‘t stad Antwerpen vanuit linkeroever, Kruibeekse polders met aldaar een pauze aan de Schelde. Overgang in Temse naar Rechterscheldeoever om vervolgens het stilte- en natuurgebied van de Weert te doorkruisen om te eindigen aan de Schelde te Sint-Amands/Mariekerke, gekend om de overheerlijke paling.

2023 - Samsonrit

14-05-2023 13:00
We beginnen in Eghezée, langs Namèche om dan bij Thon-Samson de Samson valei te volgen. We volgen de vallei zo ver mogelijk om dan via Florée, Spontin en Braibant onze tussenstop te bereiken. Vanuit Ciney maken we verder zuidwaarts een lus via Barvaux-Condroz naar Mohiville om via Hamois, Piétrainen Gesves opnieuw de Samsonvallei in te rijden. Aangekomen in Leuze, bij ons startpunt, staat de ijsbar weer te wachten.

2023 - VRA rit

11-06-2023 13:00
Een ouwe getrouwe, deze VRA-rit voor MGCB-leden en klanten van VRAMotors. Wat mogen we er dit jaar van verwachten? Een vlotte rit van zo'n 120 km! Opgelet! We vertrekken dit jaar niet in Het Molenhof, maar wel in de Salamander aan de kerk van Scheldewindeke:

2023 - De duizend bochten-rondrit

24-06-2023 13:00
Vandaag vertrekken we om 13:00 vanuit Nederzwalm voor een leuke rit van een 120km met een tussenstop in Lahamaide. Eindigen doen we dan in Machelen-Zulte aan de lokatie van de jaarlijkse club BBQ.

2023 - Zomerrit

06-08-2023 09:00
Tijdens de zomermaanden is het moeilijk een groepsrit te organiseren, toch willen we de kans bieden om individueel/in kleinere groepen een mooie dagrit te kunnen rijden. De Zomerrit, zoals in: een individuele dagrit tijdens de zomer. Een zomers weertje is helaas niet gegarandeerd. De route passeert o.a. Geraardsbergen, de leeuw van Waterloo, Villers-la-Ville en het hellend vlak van Ronquières.

2023 - Roend Brughe

03-09-2023 13:00
Door de polders en langs de kust in West-Vlaanderen. Sint-Kruis - Moerkerke - Damme - Lissewege en omstreken.

2023 - Oranjerit

24-09-2023 13:00
Deze keer weer een rit in Nederland, en wel in de provincie Noord-Brabant. Het ruitjespatroon hierboven is de provincie vlag. We verkennen de omgeving van Luyksgestel, Eersel en Bladel vanuit ons startpunt in Hamont. Weer een mooie rit van Edje en Betty!

2023 - Slotrit

15-10-2023 13:00
De laatste officiële rit van het jaar. In tegenstelling tot eerdere berichten beginnen en eindigen we niet in Dendermonde, maar in Moerzeke: in Café/zaal De Vier Gekroonden, Koningsplein 8, 9220 Moerzeke (Hamme). Zoals gebruikelijk bij een clubrit: samenkomst kan vanaf 11u, graag met volle tank, vertrek stipt om 13u. Minder gebruikelijk bij een clubrit maar dan weer zeer gebruikelijk voor een slotrit: dit is een kortere rit (+-anderhalf uur), zonder tussenstop. Dit natuurlijk omdat we tijdig terug moeten zijn voor de Algemene Vergadering, die doorgaat in de zaal van De Vier Gekroonden en om 15u start.