Overslaan en naar de inhoud gaan
Beschrijving

Hulst profileert zich als de "meest Vlaamse stad" van Nederland. Vooral de bourgondische levensstijl van de stad Hulst heeft aantrekkingskracht op Vlaamse toeristen. Het oorspronkelijke dialect van Hulst en de omliggende (katholieke) dorpen wijkt sterk af van de overige Zeeuwse dialecten en vertoont een sterke continuïteit met de dialecten in het noorden van het Waasland (België, provincie Oost-Vlaanderen). Hulst ligt ca. 30 km van Antwerpen. Aangezien deze door Nederland gaat, zal er slechts zeer beperkte begeiding van wegkapiteins zijn. Hulst doen we echter niet aan, vandaar dat de rit ook een "rondje Hulst" heet

We rijden als volgt: 

We starten om 13:00 zomertijd stipt in St-Gillis-waas bij café Taverne de oude Statie. Zoals gebruikelijk vertrekken we met een volle naftbak. Alvorens te vertrekken kunnen we vanaf 11:00 aldaar nog iets eten en/of drinken en wat bijpraten.

1/3 van de rit neemt plaats in het Waasland/Land van Waas ook genoemd Het Land van Reynaert de Vos. Het Waasland is hoofdzakelijk katholiek. 2/3 van de rit neemt plaats in Zeeland/ Zeeuws-Vlaanderen omgeving Hulst. De mensen leven hier samen zowel als katholiek, protestant of calvinist.

De Klinge: Belgisch grensdorp, behoort tot Vlaanderen. Bestaat voornamelijk uit bossen en zandgronden. Gekend om het Stroperbos, Scheldepolders, Fort Bedmar een oud Spaans Kwartier. Hier rijden we de grens over en rijden we Zeeland/ Nederland binnen.

Heikant: Nederlands grensdorp met uitgestrekte heidevelden.

Koewacht: Is een tweedelig grensdorp, enerzijds het Belgische Koewacht (Waasland, Moerbeke-Stekene) en anderzijds het Nederlandse Koewacht (Zeeland, Terneuzen). De naam Koewacht komt van "koeien-wachten".

Axel: Stad behorende tot Terneuzen in Zeeland. De stad is voornamelijk calvinistisch en gekend voor hun specifieke klederdracht met bijhorende folklore. De stad is tevens gekend om zijn cokes- en gasfabriek. Er is ook een klein vliegveld welke nog steeds in gebruik is.

Hengstdijk: Klein polderdorp met mooie kreek en natuurgebied De Vogel.

Kloosterzande: De eerste maal rijden we langs de westelijke zijde. Dit dorp werd gesticht door Belgische monniken afkomstig uit Koksijde. Gedurende de zomer is er thv. de Westerschelde een overzet voor voetgangers en fietsers. Deze gaat van Perkpolder over de Westerschelde naar Hansweert/Zeeland/Zuid-Beveland.

Walsaarde: Klein havendorp, ook wel de voorhaven van Hulst genoemd. Dorp met hoofdzakelijk landbouw, mout en suikerbieten.

Knuitershoek: Tussenstop (Taverne de Polderhoeve, Knuitershoek 6, 4589RL Ossenisse NL). Naam afgeleid van de naam "Hoecke", vrij scherpe bocht "de Hoek". Hier zijn nog werkzaam de biezensnijders, gekend om hun biezenmatten. De biezen worden gekweekt in brakwater en als jonge planten geoogst.

Ossenisse: Is een kleine landbouwgemeente met voornamelijk zandbanken.

Kloosterzande: Onze terugweg gaat nu langs de oostelijke zijde van dit dorp.

Paal: Is niet echt een gemeente maar wordt een buurtschap genoemd. Dit is gelegen aan de rand van het Verdronken Land van Saeftinghe. Het is hier gezellig vertoeven thv. de kleine getijde jachthaven.

Graauw: Deelgemeente van de stad Hulst.

Zandberg: Is een landelijk gehucht met het Fort Zandberg van de 80-jarige oorlog (strijd in de Nederlanden 1568-1648). Hier passeren we de mooie Zandbergse kreek.

Statenboom: Is geen gemeente maar een buurtschap met de kreek Zestig Voet en de kreek Vuilmuil. Zijn naam is ontstaan doordat de verkieslijsten aldaar op de boom werd gespijkerd.
Nu is het terug tijd om de grens over te steken naar België, zo naar onze eindstop.

Meerdonk: Oorsprong "Merdonc" = "moer en de wostine" =" moeras en woestenij". Een zandige verhoging. In de zomer vooral turfontginning voor brandstof en zoutwinning.

Verrebroek: Eindstop bij 't Eetcafe Wit Huis aan de Verrebroekstraat16. Verrebroek is een samentrekking van "broek en verre", dit was een rivier ten tijde van het ontstaan van dit Waaslands dorp. Behoort tot de Wase Scheldepolders en maakt deel uit van de Waasland-haven.

En nu nog mooi weer en met z’n allen genieten van de rit!

 

Geert Vandenweghe.

27-03-2022 13:00
Adres

Café Taverne (Ou)de Statie
Buitenstraat 7
9170 St.-Gillis-Waas
België

De .gpx bestanden zijn hier te downloaden (na inloggen) vanaf 1 à 2 dagen voor de rit. Als er  slechts 1 download staat dan is de gpx voor de hele route. Anders bestaat de route uit een deel van begin tot pauze, en een deel van pauze tot einde en zijn er twee download links.